Hamile kalmak ne kadar sürer?
Genel olarak, her kadında gebe kalma süresi belirsizdir ve kimse size böyle bir tarih veremez. Çünkü bu tamamen şansa ve olasılığa bağlıdır. Sağlıklı bir çiftte herşeyin yolunda olduğu, yumurtlama zamanına denk getirilmiş bir cinsel ilişkide bile gebe kalma ve eve sağlıklı bir bebek götürebilme oranı %12-15 arasıdır. İlk ay gebelik elde edebilen çiftlerin oranı, % 15 civarındayken bu olasılık artarak, 3. ayda, %50, 6. ayda %80 ve bir yılın sonunda %85 e çıkar. Bir yılın sonunda, 100 çiftten ortalama 15 inde gebelik oluşmaz ve bu çiftlerde doğurganlık da bir sorun olup olmadığına bakmak için daha ileri tetkikler gerekir. Yani gebe kalmaya karar verdiğinizde, çocuk sahibi olmayı planladığınızda sabırlı olmanız gerekir. 35 yaş altındaysanız 12 ay, 35 yaş üstündeyseniz de 6 ay denemeniz sonucu gebe kalamadıysanız, doktora başvurmanız gerekir.
12 ay korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edilemediğinde muhakkak bir uzmana başvurmak gerekir. Bu süre, 35 yaş üstü veya eşlik eden adet düzensizliği, geçirilmiş enfeksiyon, ameliyat gibi sorunları olan kadınlarda 6 aydır. Özellikle ülkemizde, kadınlarda rutin muayene alışkanlığı olmadığı için genelde sadece doğumlarda kadın doğum doktoruna başvur ulur. Bu durumda, gebe kalmaya engel olabilecek sorunlar gözden kaçabilir ya da, gebelikte sorun yaratacak rahatsızlıklar anlaşılamadan gebe kalınırsa, yüksek riskli gebelik, anne ve bebeğin hayatını tehdit edebilir. Bu nedenle düzenli muayene tüm kadınlar için çok önemlidir.
Yumurtlama döneminiz yani gebe kalma olasılığınız en yüksek olduğu dönem bir ay içerisinde, ortalama 4-5 günlük süredir. Yumurtlama olduğunda yumurta hücresi sadece 24 saat canlı kalır. Bu 24 saatlik dönmede sperm ve yumurtanın muhakkak karşılaşması gerekir. Sperm hücresi ise 72 saate kadar canlı kaldığı için kadının tüpleri içerisinde yumurta hücresini bekleyebilir. Bu dönemi hesapladıktan sonra bazı uzmanlar bu dönemde gün aşırı ilişkiye girmeyi, bazıları da her gün ya da 3 gün arayla girmeyi önerebilir. Önemli olan en azından bir cinsel ilişkiyi bu 4-5 günlük döneme denk getirebilmektir.
Cinsel ilişki sonrası hemen kalkmayıp, bir süre uzanmak gebe kalma ihtimalimi arttırır mı?
Cinsel ilişki sonrası hemen ayağa kalkmayıp, bir süre sırt üstü yatma hatta kalçanın altına yastık koyarak yükseltmenin, gebe kalma şansını arttırdığına inanılır. Bunun dayanağı, hemen ayağa kalkmakla, meninin büyük bir kısmının geri akmasının yarattığı endişedir.
Cinsel ilişki sonrası hemen ayağa kalkmayıp, bir süre sırt üstü yatmanın, gebe kalma olasılığını arttırdığına dair bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir tarafı yoktur. Boşalma sonrası, milyonlarca spermin çok büyük bir kısmı zaten rahim ağzı salgısı içinde tutunarak, canlı kalacaktır.
Kuyruklarıyla hareket eden bu çok sayıda sperm, boşalma olup, vajinal salgıyla temasa geçtikten sonra zaten çok sayıda moleküler mekanizmayla, rahme doğru ilerletilecektir.
Gebe kalma şansım hangi cinsel ilişki pozisyonunda artar? Orgazm olmanın bir etkisi var mı ?
Bilimsel olarak kanıtlanmış gebe kalma olasılığını arttıran hiçbir pozisyon yoktur. Ve de hiçbir pozisyonun birbirine üstünlüğü yoktur. Bunun nedeni, vajinanın, yerçekimden etkilenebilecek şekilde dik değil, yatay-eğik doğrultuda mesanenin üzerinde uzanması ve spermlerin, rahim ağzı salgısı içinde tutunarak, kuyruklarıyla hareket etmesidir. Yine aynı şekilde kadının orgazm olmasının da bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir doğruluğu yoktur. Kadın orgasmının gebe kalmak açısından gerekliliği de yoktur. Bir diğer ilginç nokta da seks olmaksızın, kadında yumurtlama döneminde zaten bu tarz rahim kasılmalarının kendiliğinden oluşuyor olmasıdır.
Gebe kalma olasığınızı arttıran bilimsel olarak kanıtlanmış, tek ve en önemli faktör, uygun zamanda yani yumurtlama zamanınızı hesaplayarak, ilişkiye girmektir. Ve İdeal kadın sağlığı kontrolü, genç kızların evlenmeden en az bir defa jinekoloğa görünmesiyle başlar (ilişki henüz olmadığı için genç kızlarda sadece karından ultrasonla bakılır.) Sonrasında ise, çift evlendiğinde kontole gidilirse, hem gebeliğe engel bir sorun olup olmadığı hemen anlaşılabilir hem de çifte aile planlamasına yönelik danışmanlık verilebilir. Korunan bir çiftte de gebe kalmaya karar verildiğinde, gebelik öncesi muayene toplum sağlığı açısından çok önemlidir.