GEBE KALMAYA KARAR VERDİĞİMİZDE
İzmir gebelik ve doğum ve bir bebeğe sahip olma hayatta yaşayacağınız en muhteşem deneyimlerden biridir. Planlanarak yapılan bir gebeliğin yanında çoğu gebelik halk deyişi ile kazaen oluşmaktadır. Her ailenin amacı sağlıklı bir gelecek, dolayısı ile sağlıklı bir nesil oluşturmaktır. Planlı bir gebeliğinizin olması sizi ilerde karşılaşacağınız zorlukları daha kolay ve bilinçli bir şekilde atlatmanızı sağlar.İdeal olarak gebe kalmak istediğiniz tarihden üç ay öncesinde doktorunuzdan randevu alıp, ön görüşme yapmanız doğru olacaktır. Doktorunuz, sizin sağlık ve sosyal bakımlardan özgeçmişinizi değerlendirecek, muayenenizi yapacak, çeşitli tetkikler yapacak ve bu şekilde gebelik sırasında oluşabilecek anormal durumlar karşısında hem sizi hem de kendisini hazırlayacaktır. Bunun yanında sağlıklı bir yaşam tarzı, siz ve bebeğiniz üzerinde büyük olumlu etkiye sahiptir.
* Sigarayı bırakmalıyız. Çünkü sigara içen kadınlarda daha fazla oranda kısırlık, düşük, dış gebelik, ölü doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek görülmektedir.Sigara içen annelerin bebeklerinin okul çağında ve sonra ki yaşamlarında da başarıları, olumsuz olarak etkilenmektedir. Baba adayı da sigarayı bırakmalıdır.Sigara, sperm kalitesini bozabilir ve DNA yapısında anormalliklere neden olabilir.Ayrıca eşinizin pasif sigara içiciliği ile doğrudan sigara içmesi kadar zarar görebilirsiniz.Pasif sigara içiciliğinin günümüzde çok önemli etkileri olduğu ortaya çıktı. Çağdaş toplumlar boşuna toplu yaşam alanlarında sigara içme yasağı getirmedi.
Yasaklamanın en önemli nedeni içmeyen kişilerin de sağlığının tehlikeye girmesidir.
* Uzun süredir kullanılan ilaçlar var ise doktorunuza danışmalısınız.
* Gebelik düşündüğünüz aylarda adet döneminin ikinci yarısında tomografi, mide filmi gibi filmlerde dikkat etmelisiniz.
* Alkolden uzak durunuz.Alkol alışkanlığınız var ise bu alışkanlığınıza ara vermelisiniz.
GEBELİK ÖNCESİ KİLO VERMEK YARARLI MIDIR?
Çok zayıf veya çok kilolu olmak gebelik döneminde ciddi sorunlar yaratabilir. Gebeliği engellemeyecek bir kiloda olup olmadığınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ; kilo/boy2 formülü ile kolayca hesaplanır.
Örnek: kilonuz 61kg, boyunuz 1,60 m ise VKİ=(61/1,60*1,60)23,82 İdeal VKİ: 20ila 27 arasında olmalıdır. 27 – 30 arası hafif kilolu, 30’un üzeri kilolu ise aşırı kilolu olarak kabul edilir. VKİ >30 yani yüksek hastalarda %10 zayıflama gebelik döneminde oluşabilcek pek çok sorunu önleyecektir.
VKİ Gebelik için uygun Gebelik döneminde alınması gereken toplam kilo
<20 zayıf 12 – 18 kg
20 – 27 ideal 11 – 16 kg
27 – 30 kilolu 7 – 11 kg
>30 şişman (obez) 7 kg
KAN TAHLİLLERİ
Kan tahlili dediğimizde ilk akla gelen kan grupları ve Rh faktörlerinin tespitinin yapılmasıdır. Kan uyuşmazlığı daha çok Rh faktörüne bakılarak değerlendirilir. Eğer anne kanında Rh faktörü yok ise Rh negatif (-), babanın Rh pozitif (+) ise “kan uyuşmazlığı olma” olasılığı vardır.Uyuşmazlık olduğunun bilinmesi yeterlidir .Gebe kalmayı, doğum yapmayı engelleyenbir durum değildir. Doğum sırasında gerekli önlemler alınarak ve ilaçlar yapılarak annenin ve bebeğin sağlığı korunacaktır. Buradaki en önemli risk kan gruplarının doğumdan önce ve doğum sırasında öğrenilmemiş olmasıdır. Kan analizi dediğimiz hemogram ile ciddi bir kansızlık (anemi) ve diğer kan hastalıkları araştırılmalıdır. Ülkemizde yaygın olarak bulunan Akdeniz Anemsi (Talasemi) olup olmadığı konusunda hemogram önemli ipuçları verebilir.Aynı kan analizinde kızamıkçık, hepatit B ve toksoplazma gibi enfeksiyonlar araştırılabilir
GEREKLİ AŞILAR
Gebeliğe hazırlık dönemi nde doğal ya da aşı ile bağışıklığı olmayan anne adayları; kızamıkçığa (rubella) karşı aşılanmalıdır. Çünkü gebeliğin ilk yarısında geçirilen bir kızamıkçık enfeksiyonu fetüste ciddi sakatlıklara ve anomalilere yol açar. Ayrıca bazı riskli anne adayları hepatit B virüsü, tetonoz ve grip gibi hastalıklara karşı aşılanmalıdır. Tetanoz, hepatit B ve grip aşıları gebelik dönemlerinde de yapılabilir olmasına karşın diğer aşılar yapılmamalıdır. Eksik aşılar gebelik öncesi tamamlanmalıdır.
SİSTEMİK HASTALIKLAR
Guatr, hipertansiyon, kalp hastalıkları, Diabetes Mellitus veya epilepsi gibi sistemik bir hastalığınız varsa ilgili doktorlarla görüşüp gebelik sırasında hastalıkla ilgili olası riskler açısından bilgi sahibi olmalısınız. Anne ve babada olabilecek kalıtımsal hastalıkların tespiti doğacak çocukta da bu hastalığın görülme olasılığını tespit etme açısından çok önemlidir. Kullandığınız ilaçları mutlaka doktoruzla paylaşın!
DİŞ KONTROLÜ
Diş doktorunuzdan randevu alınması uygundur. Diş problemleriniz varsa bunların gebelik öncesi tedavisini yaptırmalısınız. Çünkü gebeliğinizle birlikte bu problemleriniz artabilir.
FOLİK ASİT DESTEĞİ !!!
Hergün 0.4mg Folik asit destek tedavisi başlamalıyız. Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren "B9 vitamini" yani folik asit alınması çok önemlidir. Vücutta depolanmadığı, gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu ve doğal gıdalarla yeterince karşılanmadığı için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır, ancak uzun süreli pişirmeler ve uzun süre bekleyen gıdalardaki miktarını azaltır. En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnıbahar, kepekli ekmekte mevcuttur. Folik asit eksikliğinde "nöral tüp defekti" denen sinir sisteminde omurilik kanalının tam kapanamamasına bağlı anomaliler olur. Özellikle, daha önceden folik asit eksikliği saptanmış veya nöral tüp defekt anomalili bebek doğurmuş kadınlar, gebe kalmayı düşündükleri tarihin en az 3 ay öncesinden itibaren mutlaka B9 vitamini olarak bilinen folik asit günlük olarak alınmaya başlanmalıdırlar. Dünya sağlık örgütüde gebelik öncesi folik asit desteğini mutlaka önermektedir.