Ağır geçen adet kanaması, adetler arası kanama,23 günden sık 35 günden geç gelen kanama, 7 günden uzun süren kanama, ilişki sonrası kanama , adet görmeme, menapoz sonrası adet görme ve ağrılı adet görme adet düzensizliği olarak Kabul edilir.
Yoğun adet kanaması yaşayan kadınların çoğunda patolojik bir bulgu saptanmaz. Bunlar Rahim içi dokusu endometriumun hemostaz yani kanamayı durdurma anormalliği yada Rahim içi prostaglandin anormallikleri ile kanamanın durdurulamadığı durumlardır. Çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilir. %30 oranında kadında kanamanın asıl sebebi Miyomdur. Miyom Rahim içinde yer alan iyi huylu düz kas tümörüdür. %10 oranında kadında Rahim içi doku büyümesinden kaynaklanan Endometrial Polip leretkindir. Kronik pelvik enfeksiyon, yumurtalık tümörleri, endometrial ve servikal kanserler sıklıkla vajinal kanama yaratabilir. Tiroid hastalıkları, von willebrand gibi hemostatik hastalıklar ve antikoagülan tedavi artan adet kanaması yapabilir.
Sebebe yönelik tedaviler uygulanır. Miyom kaynaklı ise laparaskopik yada histereskopik miyom çıkarılması, polip kaynaklı ise histereskopik miyom çıkarılması, kesin bir sebep ortaya konamadıysa hormonlu Rahim içi araçlar ve medikal kanama azaltıcı ilaç ve hormonal tedaviler, Rahim içi kalınlaşması mevcut ise endometrial biopsiler uygulanabilir. Kontrol edilemeyen ileri yaştaki kanamalarda kanser öncülü lezyonlarda rahmin alınması önerilebilir.
Adet kesilmesi 2 gruba ayrılır. 16 yaşına kadar hiç adet görülememesi Primer amenore olarak adlandırılırken, adet gören bayanın 6 aydan uzun süre adetlerinin kesilmesi durumu ise sekonder amenore olarak adlandırılır. Primer amenorenin en sık görüldüğü durum gecikmiş püberte yani ergenliktir. Rahim ağzı darlık, kızlık zarı kapalılığı yada vajende perde nedeniyle de adet görülememe durumları mevcuttur. Sekonder amenorenin sebebi ise üreme çağında gebelik ihtimali, polikistik yumurtalık sendromu, hiperprolaktinemi yada erken menapoz olabilir.
Üreme çağının giren kadında adetlerin ağrılı olarak başlamasına Primer dismenore, ilerleyen yaşla birlikte normal ağrısız adetlerin ağrılı hale dönüşmesine sekonder dismenore denir. Primer dismenore endometrium yani rahim içi artan prostaglandin seviyesine bağlı Rahim kasılmaları ve rahmin kanlanmasının azalması ile ilişkilidir. Sekonder dismenore sıklıkla kasık bölgesi problemleri ile ilişkilidir. En sık sebebi miyomlar, adenomiyozis, endometriozis yada çikolata kisti hastalığı, kasık enfeksiyonu yada yumurtalık kist ve tümörleridir.