İzmir Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda doğurganlığı olumsuz etkileyen, adet düzensizliği, tüylenme, kilo alımı gibi birçok probleme neden olan bir kadın hastalığı ve endokrin bozukluğudur. Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen polikistik over, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumuna neden olan bir kadın hastalığıdır. Oluşan bu kistler nedeniyle yumurtlama düzeninin bozulmasıyla bu hastalığa sahip olan kadınlarda çocuk sahibi olamama sorunu ortaya çıkar. Başlatıcı faktör veya faktörler henüz tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkmış bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. Aşırı kilo alan kadınlarda daha sık görülen polikistik over sendromu, kadınlarda şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarıyla rahim kanserine zemin hazırlamaktadır.
Genellikle ergenlik çağında başlayan bu sendrom ergenlik çağında aktifleşen hormonal sistemin hatalı çalışması nedeniyle gelişir. Obezitenin artışı ile birlikte bu hastalığın görülme oranı da artmaktadır. Çünkü insülin hormonun fazla salgılanması yumurtalıkları ve hormonal sistemi olumsuz etkileyerek polikistik over sendromu nun gelişmesine zemin hazırlar.
Bu belirtilen semptomlar polikistik over sendromu nun en sık görülen belirtileri olup bilinen en yaygın semptomu adet düzensizliğidir.
Polikistik over sendromu nun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ortaya çıkışında genetik ve çevresel etkenlerin etkili olduğu bilinmektedir. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere göre oldukça yüksektir. Polikistik over semptomları adet döngüsünü kontrol eden hormonlardaki dengesizlikler tarafından tetiklenmektedir. Temel androjen erkeklik hormonu; testosterondur. Bu hormon tüm kadınlarda yumurtalıklar tarafından üretilir ve temel dişi hormonu olan östrojene dönüşür. Polikistik over sendromu olan kadınlarda, testosteron normalden fazla üretilir. Normalin üzerinde androjen seviyeleri ise; akne, kıllanma, kilo alımı ve yumurtlama problemlerine neden olmaktadır.
Bu hastalığının bir diğer nedenlerinden bir tanesi de birtakım zararlı kimyasal maddelere maruz kalmaktır. Bazı tarım ilaçları, dioksinler, fitoöstrojenler, BPA, Bisfenol A, DBP gibi birtakım kimyasallar, vücuttaki hormon üretimi sürecine etki ederek hormonal dengenin bozulmasına sebep olmaktadır.
Bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavide ilk basamak; sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ideal kiloda kalmaktır. Polikistik over sendromu görülen birçok kadının fazla kilolu ya da obez olduğu gözlenmektedir. İşlenmiş gıdalardan, şeker ilaveli besinlerden uzak durulması, tahıllı ürünler, meyve, sebze ve yağsız et tüketilmesi kan şekerinin düşük seviyelerde tutulmasını, insülin kullanımının ve hormon seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.